Как да планираме сватбата си сами?

Ето го, идва големият ден. Само на някакви си 5-6 месеца остават. Вече сте си казали заветното “Да!”. Разменили сте си обещания и нямате търпение да се вречете един на друг. Списъкът с най-близките приятели, роднини и задължителни гости е съкратен до скромните 286 души, сватбените покани са измислени от приятел, който е служител в голяма рекламна агенция. Друг приятел – дизайнер се е погрижил за оригиналната и неповторима визия. Напечатани са нужният трицифрен брой хартийки (или каквато форма е измислило креативното дуо) и са разпратени по предназначение. Това е! Било каквото било, сега вече няма връщане назад. Часовникът тиктака, листата на календара падат и … напрежението вече расте.

Коя е най-подходящата за вас локация, къде ще поръчате декорацията, колко степени трябва да е менюто? А роклята, а костюмът, букетите, покривките, фотограф за сватба, кой къде ще седне, къде ще се настанят толкова хора…? Главата вече пищи като чайник на котлон и малко преди да се отдадете на предсватбена истерия, с любимия/любимата отваряте смартфоните и пишете напосоки всяка идея, която ви хрумне. И тогава започват да изскачат отговорите под формата на приложения за планиране на сватба. Нека те запознаем с някои от най-добрите приложения и уебсайтове, на които вече стотици хиляди души се осланят при подготовката на сватбения ден.

Списък на мобилни приложения за организация на сватба

LadyMarry Weeding Planner

Приложението може да се използва както на смартфон, така и на компютър като има автоматична синхронизация. Независимо дали става въпрос за 1-месечна или 20-месечна подготовка, автоматично ще бъде създаден сватбен списък, който да съответства на датата, стила и местоположението ти. Предоставя възможност да споделяш контролния списък със задачи и делегираш изпълнението на дадена само с едно докосване. Имате огромно количество от идеи и детайли, като ще откриете най-добрите сватбени съвети и ресурси, без да губите общия поглед върху цялостната сватбена хронология. Ще прочетеш ръчно подбрани сватбени съвети и трикове, за да започнете лесно не само целия проект за сватбено оформление, но и всяка задача свързана с вашия сватбен екип.  Можеш да зададеш обратно броене, за да видиш колко дни са останали до перфектния сватбен ден!

Wedding Wire
Годежът е факт, а сега накъде? Това приложение ти дава отговор на най-трудния въпрос. Всъщност, дава много различни отговори, в зависимост от това какво търсите с половинката. Най-силният и интересен коз тук е, че апликацията ти помага да създадеш специален уебсайт за сватбата си, за да можеш после да я споделиш и с гостите, а и с приятели, които не са присъствали.

Bridebook
Името умишлено създава алюзия за Facebook, но тук говорим за приложение за булки. Създавайки профил в него, с няколко клика нанасяш основните параметри за сватбата – брой на гости, главните стъпки по подготовката, калкулатор на бюджета спрямо всяка промяна по категориите. Страшно удобно и вместо да драскаш по тефтер и да носиш навсякъде тетрадка, в която да отмяташ основните стъпки при планирането на сватбата, можеш да се довериш на чеклиста. Той отдавна е проверен и в него влиза всеки детайл. Стъпка по стъпка – от съставянето на списъка на гости, през избора на цветове, в които ще бъде издаржан интериор, декор и костюми, галерия със сватбена фотография , та до сватбената торта и подготвяне на празнична реч. Чеклистът на Bridebook ще те подсети за всеки етап от подготовката. Калкулаторът пък ще изчислява как това се отразява на крайния бюджет и откъде можеш да орежеш или пък къде носи още тежест. Неудобство? Ориентиран е основно към хора, живеещи във Великобритания. Но какво пък, може да черпите идеи 🙂

Joy – Супер якa и сравнително нова платформа. Всички основни функции за организация на сватбата са тук – от великолепни шаблони до управление на сватбения ден. Можете да създавате сайт, в който да споделяте всичко за сватбата. Лесно се създава и управлява списък с гости. Възможно е да създавате електронни покани, които да разпратите за потвърждение. Дава възможност за въвеждане на различни менюта, от които гостите да си избират дали то да бъде вегетарианско или месно. Позволява и поддържа кирилица – една от най-силните му страни. И като за капак – всички функции са напълно безплатни!

Wedding Happy
Това приложение донякъде прилича на Bridebook като функционалност, но за разлика от него остава само на ниво приложение. Тоест, няма уебсайт. С Wedding Happy отново можеш да създадеш профил според личните ти предпочитания. Можеш да нагласиш най-ефективното и по твой вкус събитие за сватбата – от планирането, до размяната на пръстените. Готин момент е, че това приложение е за двама. Инсталирате си го и всеки може да допълва детайлите по сватбата, а партньорът ще получава всяка промяна и предложение в реално време, независимо дали цъкате заедно в леглото в мързелива неделна сутрин, или той е в командировка в Албена, а тя на гости на приятелка в Милано.

Това тук пък е удобен чеклист – но само чеклист, на който онлайн да отмяташ какво си и какво не си свършил покрай организирането на собствената си сватба. Голямо предимство е, че е разграфен на няколко фази: от 12 месеца преди сватбата, с намаляващ през месец-два период, до деня преди, на и след сватбата.

Е, това е един миниатюрен поглед върху широкото поле на онлайн приложения за сватба. Знаем отлично, че дори да се спрете на някое от тях, със сигурност ще обмените идеи и ще слушате съветите на родители, братовчеди, приятели, колеги. Независимо дали са минали през въртележката на подготовката на брачен ден или не, всички те ще са готови на драго сърце да споделят мнение. Нашият съвет пък е – ти и човекът до теб знаете най-добре какво и как обичате, къде и по какъв начин ще се чувствате най-комфортно, удобно, весело и щастливо. А все пак това е вашият голям ден, нали? Така че отделете една вечер, седнете удобно на дивана, всеки хванал лист и химикал и нахвърляйте идеите си – от най-практичната до най-шармантната. А след това може и да ги забъркате в някой от онлайн помощниците по-горе и да очаквате самата сватба.

Разбира се, ние като сватбени фотографи също можем да помогнем с идеи за сватбения ден.  Ако пък всичко това ви се струва прекалено сложно или не ви се занимава, просто наемете сватбен агент, който да свърши всичко вместо теб. Успех и до нови срещи! 🙂