Духът на Мароко – дълбока история, зашеметяваща романтика и необятна екзотика

Едва ли някой би си представил Мароко при изричането на думите „меден месец“. Това е една държава, която крие в себе си дълбока история, зашеметяваща романтика и необятна екзотика. Мароко е едно уникално съчетание между ориенталски традиции и модерност. Маракеш и Казабланка са основните виновници за това и именно днес ще ви разкажем малко повече за тях. Ние, като сватбени фотографи и пътуващи хора, сме особени почитатели на арабския свят и се надяваме, че ще успеем да ви пренесем поне за малко в него. Посещението ни в Мароко преобърна усещанията и мирогледа ни за околния свят.

Пътуването в Мароко може да бъде както луксозно, така и автентично – пренасящо ви в техния свят и в тяхното ежедневие. Ако сте почитатели на пътешествията тип „екскурзия“ то Маракеш и Фес са подходящи за вас. В тях можете да се потопите изцяло в арабския живот, можете да се разхождате из тесните арабски улички, да опитвате мароканска кухня и да експериментирате със шопинг. Наричаме го експеримент, защото си е истинско предизвикателство да си купиш нещо от местните сергии.

Ако сте се насочили към Маракеш, то със сигурност ще попаднете на своя забулен в тайнственост, най-обсъждан площад в света – Джамал Ел Фна. Това е едно незабравимо преживяване извън предела на нормалните граници. Именно тук е мястото, където можете да опитате истинска мароканска храна – неподправена, пикантна и гъделичкаща вашите вкусови рецептори. Тесните улички на сука (пазара), богатият избор на подправки, уличните акробати и музиканти, хитрите стопани на змии и маймуни, разказвачите на истории – всичко това е Маракеш. Вечер площадът става толкова оживен, че имаш чувството, че ще се загубиш във всеки един момент. От него започва и медината в Маракеш (старият град). Ако решите да си купувате нещо от там, задължително се пазарете. Те са толкова опечени търговци, че няма да ви пуснат докато не си купите това, за което сте попитали колко струва. Площадът е задължителна спирка от вашия маршрут, ще останете с много приятно усещане и ще го запомните завинаги.

В Маракеш има голяма фармация, в която можете да видите как се прави арганово масло. Можете да си заплатите за презентация на почти всички продукти, които продават и определено си заслужава да чуете как се правят и какво значение имат за здравето, козметиката в световен мащаб и съставките им. Мароко е най-големият производител на шафран и арганово масло.

Фес – именно този град остави дълбока следа в нас и ще го помним винаги. Бихме се върнали там отново. Във Фес се намира най-голямата медина, която се състои от 9000 кръстосани арабски улички. Ако тук не се загубите значи сте много добре с ориентацията 🙂

В медината има прекрасна фабрика за кожени изделия. От последния етаж има гледка към мястото в което ги боядисват – едни огромни казани с боя. За съжаление по време на нашето посещение реставрираха фабриката и въпросните бои ги нямаше, иначе си заслужава човек да ги види. От там можете да си закупите кожени якета, чанти, раници и всичко, което може да се направи от кожа. Бъдете готови за много пазарене, защото там е много скъпо, и ако сте добри в това ще си купите набелязания от вас продукт на цената, която искате. 🙂 Навсякъде можете да видите как пият чай в огромни количества, това е тяхната напитка, която наричат “берберско уиски” или иначе казано зелен чай с много мента.

Фес е прекрасен град и именно тук усетихме арабския дух и атмосферата, която искахме да почувстваме.

В случай, че искате вашият меден месец да е по-спокоен и да се отдадете на лукс и почивка, то ние, като сватбени фотографи и почитатели на хубавите неща, бихме ви препоръчали Агадир. Той е един от най-популярните курортни градове в Африка. Съчетанието между екзотика и съвременна архитектура придава европейски облик на града. Плажовете на Агадир са изключително красиви и са сравнявани с тези на Австралия и Южна Калифорния. Отличителна черта на курорта е постоянното слънчевото време почти през цялата година. Най-студеният и сух месец в годината е януари. Средните дневни температури за месеца са 20 °C, но понякога падат под 18 или достигат до 25 °C. Курортният град предлага много луксозни комплекси, така че имате богат избор, ако решите да почивате там. Също така предлага много голф игрища, риболов и разходки в открито море.

Във всички случаи, Маракеш и Агадир предлагат безброй много 5-звездни комплекси, с изключително красиви градини и басейни, на които можете да се наслаждавате през вашия меден месец.

Други места, които можете да посетите по време на престоя си в Мароко са Казабланка, Рабат (столицата) и Шефшауен(Chefchaouen).

Най-голямата джамия се намира в Казабланка – джамията на Хасан втори (Hassan II Mosque). Тя е построена изцяло в океана, това можете да видите като се отдалечите и я погледнете от далече. Джамията е рядко действаща, посещава се основно от туристи и е единствената, в която допускат немюсюлмани. Отвътре е цялата в мрамор и има подвижен покрив, който се отваря само когато има посещение на високопоставена личност. Центъра на Казабланка е приятен за разходка и доста добре организиран с градски транспорт и всичко необходимо. В Казабланка можете да похапнете и вкусна риба, тъй като предлага много изискани и приятни ресторанти около плажната ивица.

Рабат се разглежда доста бързо и не си заслужава да се отделя много време, тъй като можете да видите само мавзолея и няколко интересни сгради около него. Ако женската част от вас са почитателки на Махенди (рисуването с къна по ръцете), тук е мястото, където можете да си направите и то евтино.

Шефшауен (или накратко Шауен) е град в Северозападно Мароко, главен град на провинция със същото име. Градът е известен най-вече с къщите си, боядисани в различни нюанси на синьото. За почитателите на стрийт фотография е много подходящо, тъй като е колоритно и интересно. Къщите са си направо произведение на изкуството. За съжаление ние не успяхме да стигнем до него, но сме си го оставили като цел за следващото посещение, а защо не и да дойдем с вас за една екзотична следсватбена фотосесия? 🙂

Мароко е необятна държава, в която ти се иска да се потопиш колкото можеш „по-дълбоко“ – в историята, в ежедневието и в религията.