Как да планираме сватбата си сами?

Ето го, идва големият ден. Само на някакви си 5-6 месеца е. Вече сте си казали заветното “Да!”, разменили сте си обещания и нямате търпение да се вречете един на друг. Списъкът с най-близките приятели, роднини и задължителни гости е съкратен до скромните 286 души, сватбените покани са измислени от приятел, който е служител в голяма рекламна агенция, друг приятел – дизайнер се е погрижил за оригиналната идея да се облече в също толкова неповторима визия, напечатани са нужният трицифрен брой хартийки (или каквато форма е измислило креативното дуо) и са разпратени по предназначение. Това е! Било каквото било, сега вече няма връщане назад. Часовникът тиктака, листата на календара падат и … напрежението вече расте. Коя е най-подходящата за вас локация, къде ще поръчате декорацията, колко степени трябва да е менюто, а роклята, а костюмът, букетите, покривките, фотограф за сватба, кой къде ще седне, къде ще се настанят толкова хора… главата вече пищи като чайник на котлон и малко преди да се отдадете на предсватбена истерия, с любимия/любимата отваряте смартфоните и пишете напосоки всяка идея, която ви хрумне. И тогава започват да изскачат отговорите под формата на приложения за планиране на сватба. Нека те запознаем с някои от най-добрите приложения и уебсайтове, на които вече стотици хиляди души се осланят при подготовката на сватбения ден.

Полезни приложения за организация на сватба

LadyMarry Weeding Planner

Приложението може да се използва както на смартфон, така и на компютър като има автоматична синхронизация. Независимо дали става въпрос за 1-месечна или 20-месечна подготовка, автоматично ще бъде създаден сватбен списък, който да съответства на датата, стила и местоположението ти. Предоставя възможност да споделяш контролния списък със задачи и делегираш изпълнението на дадена само с едно докосване. Имате огромно количество от идеи и детайли, като ще откриеш най-добрите сватбени съвети и ресурси, без да губите общия поглед върху цялостната сватбена хронология. Ще прочетеш ръчно подбрани сватбени съвети и трикове, за да започнете лесно не само целия проект за сватбено оформление на DIY, но и всяка задача, свързана с вашия сватбен екип.  Можеш да зададеш обратно броене, за да видиш колко дни са останали до перфектния сватбен ден!

Wedding Wire
Годежът е факт, а сега накъде? Това приложение ти дава отговор на най-трудния въпрос. Всъщност, дава много различни отговори, в зависимост от това какво търсите с половинката. Най-силният и интересен коз тук е, че апликацията ти помага да създадеш специален уебсайт за сватбата си, за да можеш после да я споделиш и с гостите, а и с приятели, които не са присъствали. Разбира се, имаш планер, но и списък с места от хотели, през ресторанти, та чак до музеи.

Bridebook
Името умишлено създава алюзия за Facebook, но тук говорим за приложение за булки. Създавайки профил в него, с няколко клика нанасяш основните параметри за сватбата – брой на гости, главните стъпки по подготовката, калкулатор на бюджета спрямо всяка промяна по категориите. Страшно удобно е и вместо да драскаш по тефтер и да носиш навсякъде тетрадка, в която да отмяташ основните стъпки при планирането на сватбата, можеш да се довериш на чеклиста. Той отдавна е проверен и в него влиза всеки детайл, стъпка по стъпка – от съставянето на списъка на гости, през избора на цветове, в които ще бъде издаржан интериор, декор и костюми, галерия със сватбена фотография , та до сватбената торта и подготвяне на празнична реч, чеклистът на Bridebook ще те подсети за всеки етап от подготовката, докато калкулаторът ще изчислява как това се отразява на крайния бюджет и откъде можеш да орежеш или пък къде носи още тежест. Неудобство? Ориентиран е основно към хора, живеещи във Великобритания. Но какво пък, може да черпите идеи 🙂

Wedding Happy
Това приложение донякъде прилича на Bridebook като функционалност, но за разлика от него остава само на ниво приложение. Тоест, няма уебсайт. С Wedding Happy отново можеш да създадеш профил според личните ти предпочитания и да нагласиш най-ефективното и по твой вкус събитие за сватбата – от планирането, до размяната на пръстените. Готин момент е, че това приложение е за двама. Инсталирате си го и всеки може да допълва детайлите по сватбата, а партньорът ще получава всяка промяна и предложение в реално време, независимо дали цъкате заедно в леглото в мързелива неделна сутрин, или той е в командировка в Албена, а тя на гости на приятелка в Милано.

Това тук пък е удобен чеклист – но само чеклист, на който онлайн да отмяташ какво си и какво не си свършил покрай организирането на собствената си сватба. Голямо предимство е, че е разграфен на няколко фази: от 12 месеца преди сватбата, с намаляващ през месец-два период, до деня преди, на и след сватбата.

Е, това е един миниатюрен поглед върху широкото поле на онлайн приложения за сватба. Знаем отлично, че дори да се спреш на някое от тях, със сигурност ще обмениш идеи и ще слушаш съветите на родители, братовчеди, приятели, колеги – независимо дали са минали през въртележката на подготовката на брачен ден или не, всички те ще са готови на драго сърце да споделят мнение. Нашият съвет пък е – ти и човекът до теб знаете най-добре какво и как обичате, къде и по какъв начин ще се чувствате най-комфортно, удобно, весело и щастливо. А все пак това е вашият голям ден, нали? Така че отделете една вечер седнете удобно на дивана, всеки хванал лист и химикал и нахвърляйте идеите си, от най-практичната, до най-шармантната. А след това може и да ги забъркате в някой от онлайн помощниците по-горе и да очаквате самата сватба.  Разбира се, ние като сватбени фотографи също можем да помогнем с идеи за сватбения ден.  Ако пък всичко това ти се струва прекалено сложно или не ти се занимава, просто наеми сватбен агент, който да свърши всичко вместо теб. Успех и до нови срещи! 🙂